AK-VİT DOKTOR TAVSİYELERİ

Sağlıklı bir Beslenme de Tavuk neden önemli bir besin?

Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Tavuk, ekonomik oluşu sayesinde bol miktarda tüketilebilecek en önemli protein kaynaklarından biridir.

Ne Sıklıkla Tavuk Yemeliyiz?

Et, tavuk, balık, süt ve türevleri ve hatta kuru baklagiller insanın beslenmesinde birinci derecede önem taşıyan protein, B vitaminleri, demir, çinko kalsiyum gibi besin öğelerinden zengindir. Besin tüketim dengesizliği okul çağı çocukları için de önemlidir. Bu çağ çocukların beslenmesinde büyük önem taşıyan süt-yoğurt tüketimi genelde yetersiz olduğu kadar, çocuklar arasında çok geniş farklılıklar bulunmaktadır.

Dengesiz ve Yetersiz beslenme çocukları nasıl etkilemektedir?

Besin tüketim dengesizliği, eğitim, sağlık ve diğer sosyal haklardan yararlanmadaki eşitsizliklere bağlı olarak ülkemizde hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkülerin sorunları bir arada yer almaktadır. Sosyal eşitsizliklerin beslenmeye etkisi doğum öncesi dönemde başlar. İnsanın en önemli organı olan beyin ana rahminde ve doğumu izleyen ilk 2-3 yıl içerisinde gelişir. Doğum öncesi dönemde beyin gelişimini etkileyen besin öğelerinin başlıcaları iyot, demir, çinko, folik asit, B-12, B-6, E ve A vitaminleri ve elzem yağ asitleridir. Kadınların gebelik öncesi ve sırasında bu besin öğelerini yeterince alamamaları çocuğun beyin özürlü olarak doğma riskini artırmaktadır.

Çocukların yetersiz beslenmesinden kaynaklanan hastalıklara yapılması gerekenler nelerdir?

Çocukların 5 besin grubundan yeterli miktarda tüketmesine dikkat etmek gerekir. Tüm besin gruplarında yer alan yiyecekleri onlara sevdirmek gerekir. Besinlerin ne gibi faydaları olduğunu örneklerle anlatmak faydalı olacaktır.

Tavuk alırken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Tavuk eti kesilecekse, "ahşap" et tahtası değil; "mermer tezgâh" ya da plastik türevlerinden yapılmış kesme blokları kullanmalı.

Tavuğu saklarken nelere dikkat etmeliyiz?

Tavuk eti satın alındıktan hemen sonra ya pişirilmeli ya da buzdolabında korunmalıdır.

Tavuğu nasıl pişirmeliyiz?

Tezgâhınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile yıkamaya özen gösteriniz.

Avian İnfluenza(Kuş Gribi) nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Kuş Gribi viral bir hastalıktır. Kanatlı hayvanlarda ortaya çıkar. İnsanlara da bulaşabilmektedir. Ancak bunun için pek çok unsurun bir araya gelmesi gerekmektedir. Türkiye'de bugüne kadar görülmeyen bu hastalığın kanatlı hayvanlarda ortaya çıkması için temel kaynak, göç eden su kuşlarıdır. Bu kuşlar virüsü taşırlar ve göç yollarındaki kanatlılar için potansiyel bir tehlike oluştururlar. Bu kuşların özellikle dışkılarıyla çıkardıkları virüsün, direkt ve/veya indirekt olarak kanatlı sürülerine bulaşması ile hastalık başlar ve yayılır.